Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu ve kadının hukuki haklarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararnamesi ile çıkması, birçok kesim tarafından tepki ile karşılandı.
EGİAD– Ege Genç İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu ve EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer de konuya ilişkin bir açıklama yaptı.
1990 yılından bu yana, Ege bölgesindeki genç iş insanlarını bir çatı altında toplayarak güçlü işbirlikleri oluşmasını sağlayan, demokrasi ve insan hakları evrensel ilkelerine bağlı, Atatürkçü ve çağdaş bir dernek olan EGİAD, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasının yanlış bir karar olduğuna vurgu yaptı.
EGİAD’ın 30 yıllık geçmişinde cinsiyet eşitliğinin her zaman temel hassasiyetlerden biri olduğunu söyleyen EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, toplumsal rekabet gücünü arttırmanın; kadın ve erkeğe eşit fırsat verilmesinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin en temel tanımı olduğuna inandıklarını dile getirdi.
Yelkenbiçer, benimsedikleri prensipler temelinde çağın ve zamanın ruhuna göre dinamik değişiklikler yapmak gerektiğinde de EGİAD’ın önemli adımları çekinmeden attığını hatırlattı. 2019 yılında derneğin isminde yer alan “İş Adamları” ibaresini “İş İnsanları” olarak değiştirdiklerini, EGİAD içinde kadın üye sayısının artırılmasını da stratejik hedefler arasına koyduklarını dile getiren Yelkenbiçer, çeşitli projelerde de kadınların güçlendirilmesi konusunda yalnızca nicelik değil nitelik olarak etkin adımlar atmayı hedeflediklerini belirtti.
Yelkenbiçer, “Geleneklerimizde kadının yeri ve önemi tartışılmazdır. Ninemizin sözü en az dedemizinki kadar değerlidir! Bizim için, çocuklarımız için, ailemiz için kadınımızın “doğru” dediği, en az erkeğin dediği kadar doğrudur. Bizim kız ya da erkek çocuğumuz yoktur, çocuklarımız vardır.” diyerek, bir bakıma, içinde bulunduğumuz toplum yapısını da özetlemiş oldu.
EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer sözlerine şöyle devam etti: “11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’ni imzalayan ve onaylayan ilk ülke olmamızı önemli ve değerli bulduğumuzu daha önce de ifade etmiştik. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin kadın-erkek eşitliği konusundaki çalışmalar bakımından cesareti kıracağından endişe ediyoruz. Erkeğin kadın üzerindeki tahakkümü şeklinde tezahür eden, ne yazık ki aile hayatının içinde başlayıp sosyal çevrede devam eden, iş hayatının her aşamasında ve her gün görülen, kanunlarımıza kadar yansıyan olguyu tersine çevirmek öncelikli amacımızdır. Konu özellikle Türkiye’yle ilgili değildir, tüm dünyada bu tahakküm geçerlidir. Tek vücut olarak temel hak ve özgürlüklerin savunulmasını benimsemeyi ve ülkemizin refah ve geleceği için toplum olarak işbirliği içinde çalışmayı umut ediyoruz.”
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.