AKO Akü, “Sıfır Atık” prensibiyle çalışan fabrikasında, tüm atıkları kontrol altına alarak doğaya zararlı madde salınımını engelliyor. Çevreye duyarlı çalışmalarıyla Avrupa’nın en gelişmiş beş tesisi arasında yer alan entegre akü üretim, plastik enjeksiyon ve akü izabe tesisleri, sürdürülebilir üretim hedeflerini destekliyor.
AKO Grup bünyesindeki AKO Akü, Çankırı’da AKO Prestige ve Turbo marka akülerin yerli üretimini gerçekleştirirken, kurşun geri dönüşüm tesisiyle de dikkat çekiyor. “Sıfır Atık” yaklaşımıyla, kurşun asit akülerin geri kazanımını sağlayan AKO Akü, fabrika yerleşkesi içinde kurduğu tesiste katı, sıvı ve gaz atık süreçlerini tam otomasyonlu sistemlerle yönetiyor. Endüstri 4.0 özelliklerine sahip olan AKO Akü entegre üretim tesisleri, Avrupa Birliği’nde BAT (Best Available Techniques) ve Türkiye’de MET (Mevcut En İyi Teknik) olarak bilinen desülfürizasyon sistemine sahip tek akü fabrikası olarak biliniyor. Yıllık 5 milyon adet akü üretim kapasitesine sahip Ako Akü, geri kazanım tesisinde yıllık 30 bin ton hurda akü işleme kapasitesi ile atık aküleri sıfır atık prensibi ile geri dönüştürerek ekonomiye kazandırıyor.
“Amacımız Gelecek Nesiller İçin Daha Temiz Bir Dünya Bırakmak”
Kullanılmış “kurşun asit aküler”, kanunlarda belirtildiği biçimde lisanslı araçlar ile toplanıp, lisanslı geri kazanım tesislerinde işlenerek yeniden kullanılabilir hammaddeye dönüşebiliyor. Ancak bu dönüştürme sürecinde yeterli teknoloji kullanılmadığında, yoğun miktarda katı, sıvı ve gaz atık oluşabiliyor. Tesislerde kullanılan teknolojilerin yetersizliğinde ortaya çıkan duruma dikkat çeken AKO Grup Yönetim Kurulu Üyesi S. Safa Özcan, kurşun asit akülerin geri dönüşüm sürecinde kullanılan teknolojinin, çevreye olan etkisinin azaltılmasında kritik öneme sahip olduğunu belirtti. AKO Grup olarak, en ileri ve en yeni teknolojilerle donatılmış geri kazanım tesisinde hiçbir atığı doğaya bırakmadan sisteme geri kazandırdıklarını bildiren Özcan, “Amacımız, doğaya katkıda bulunarak gelecek nesiller için daha temiz bir dünya bırakmak.” dedi.
Çankırı’da kurulu bulunan akü üretim, izabe ve plastik enjeksiyon üretim tesislerinin tamamının Endüstri 4.0 teknolojisiyle çalıştığını belirten Özcan, Türkiye’de tek çatı altında en gelişmiş akü üretim tesislerine sahip olduklarını vurgulayarak, “Bu yüksek üretim standartlarına sahip Avrupa’daki ilk beş tesisten biriyiz.” şeklinde konuştu.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.