Orzaks İlaç, Karaburun Sahili’nde Deniz Temizliği Gerçekleştirdi

Oluşturma Tarihi : 20 Mart 2025 Perşembe

Orzaks İlaç, Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD), Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Arnavutköy Belediyesi iş birliğiyle başlattığı “Mavi Gelecek Projesi” kapsamında, Karaburun Sahili'nde kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında toplamda 107 kilogram atık toplandı.

Orzaks İlaç, Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD), Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Arnavutköy Belediyesi iş birliğiyle, Karaburun Sahili'nde geniş çaplı bir kıyı temizliği etkinliği gerçekleştirdi. “Mavi Gelecek Projesi” kapsamında düzenlenen etkinliğe Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu, Orzaks İlaç Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Müge Turan ve Arnavutköy Belediye Başkan Yardımcısı katıldı. Denizlerin sürdürülebilirliği ve çevre bilincinin artırılması amacıyla hayata geçirilen Mavi Gelecek Projesi, bu yıl da deniz ekosistemini korumaya yönelik önemli bir adım attı. Proje, denizlerin temizliği ve sürdürülebilir Omega-3 kaynaklarının korunması konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor.

3 Mart Dünya Omega-3 Günü özelinde farkındalık projesi olarak geçtiğimiz yıl “Mavi Bayrak, Mavi Kalp” adıyla dikkat çeken Orzaks İlaç, bu yıl "Mavi Gelecek" adıyla projenin kapsamını genişleterek, kıyı temizliği ve plastik atıkların azaltılması konusundaki farkındalığı daha da artırmayı amaçlıyor. Bu yıl da, 3 Mart Dünya Omega-3 Günü kapsamında gerçekleştirilen etkinlikle denizlerin Omega-3 açısından zengin besin kaynakları sunduğuna ve denizlerdeki kirliliğin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekildi.

“Denizlerimizi koruyamazsak, insan sağlığını ve geleceğimizi de tehlikeye atmış oluruz”

 Orzaks İlaç Genel Müdürü Yunus Emre Alimoğlu denizlerin temizliğinin Omega-3 kaynaklarının sürdürülebilirliği ve kalitesi için hayati önem taşıdığını vurgulayarak, çevresel sürdürülebilirlik ile insan sağlığı arasındaki bağlantıya dikkat çekti. Alimoğlu, "Denizlerimiz, zengin Omega-3 kaynağı olan balıkların ve diğer deniz canlılarının yaşam alanıdır. Eğer denizlerimizi koruyamazsak, yalnızca deniz ekosistemini değil, insan sağlığını ve geleceğimizi de tehlikeye atmış oluruz. Omega-3, kalp sağlığından bağışıklık sistemine kadar birçok yaşamsal fonksiyon için kritik bir öneme sahiptir. Ancak denizler plastik kirliliğiyle mücadele ederken, bu besin kaynağının sürdürülebilirliği de risk altına girmektedir. Orzaks İlaç olarak, insan sağlığına fayda sağlayacak ürünler üretmekle kalmıyor, aynı zamanda bu ürünlerin doğal kaynaklarının korunmasına da öncelik veriyoruz. Bu nedenle, bu tür çevresel farkındalık projelerini hayata geçirmek bizim için bir sorumluluk.” şeklinde konuştu.

“Amacımız gelecek nesillere temiz denizler bırakmak"

Deniz Yaşamını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Narcı, denizlerdeki kirliliğin yüzde 80’inin karasal kaynaklı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Deniz ekosistemlerimizi korumak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak hepimizin sorumluluğunda. Denizlere ulaşan plastikler zamanla mikro ve nano boyutlara ayrışarak besin zincirine giriyor ve insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Plastik atıkların deniz canlıları tarafından tüketilmesi, yalnızca deniz ekosistemlerini değil, aynı zamanda insan sağlığını da tehdit ediyor. Bu nedenle, kıyılardaki atıkların denize karışmasını önlemek ve kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Karaburun Sahili'nde bu kıyı temizliği etkinliğinde yerimizi aldık. Amacımız yalnızca bir sahili temizlemek değil, aynı zamanda bireylerde farkındalık oluşturarak, daha sürdürülebilir bir çevre bilinci yaratmak ve gelecek nesillere temiz denizler bırakmak."

“Çevre sağlığı olmadan insan sağlığını korumak mümkün değil”

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel Müdürü Almıla Kından Cebbari, denizlerin korunmasının yalnızca ekolojik dengenin değil, aynı zamanda insan sağlığının da korunması için kritik bir öneme sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Çevre sağlığı olmadan insan sağlığını korumak mümkün değildir. Denizlerin temizliği, yalnızca ekosistem için değil, bizlerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için de büyük bir gerekliliktir. Omega-3 gibi hayati besin kaynaklarının devamlılığı doğrudan denizlerle ilgilidir. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı olarak, Orzaks İlaç ile yürüttüğümüz bu projede denizlerin temizliği ve sürdürülebilirliği konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Ancak denizleri korumak, sadece kurumların değil, tüm bireylerin ortak sorumluluğudur. Hep birlikte hareket ederek çevremize ve sağlığımıza daha duyarlı bir yaklaşım sergilemeliyiz. Bu anlamlı iş birliğinde destek veren tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz."

107 kg atık toplandı

107 kg atık toplandı

Konuşmaların ardından kıyı temizliği etkinliği başlatıldı ve deniz ekosistemine zarar veren atıklar gönüllüler tarafından toplandı. Etkinlik boyunca katılımcılar, denizlerdeki kirliliğin etkileri ve sürdürülebilirlik konusunda bilgilendirildi. Karaburun Sahili temizlik etkinliği kapsamında 43 kg plastik, 27 kg kağıt, 22 kg cam ve 15 kg evsel atık olmak üzere toplamda 107 kg atık toplandı. Toplanan atıklar ayrıştırılarak geri dönüşüm süreçlerine uygun şekilde yok edilmesi sağlandı.


0/(0)
20 Mart 2025 Perşembe
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.


Kategori'ye Ait Diğer Haberler
kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.