Tarım, turizm ve gayrimenkul alanında faaliyet gösteren API Group’a ait Konsept Tarım, yerli ürünün sürdürülebilir geleceği için teknolojik yatırımlarına devam ediyor. 10 milyon metrekare ile Türkiye’deki en büyük ceviz bahçelerine sahip olan şirket, GPS dikim tekniği, damla sulama ve drone ile ilaçlama gibi tekniklerle teknolojiyi tarıma entegre ederken yerli mühendislik gücünü kullanıyor.
Kurulduğu günden bu yana doğa dostu ve sürdürülebilir anlayışıyla üretim yapan API Group’a ait Konsept Tarım, tarımda su tasarrufunu sağlamak için teknolojinin tüm imkânlarından faydalanıyor. GPS dikim tekniği, damla sulama ve drone ile ilaçlama gibi tekniklerle tarım yapan firma, sadece damla sulama sistemleriyle yüzde 50-65 arasında su tasarrufu sağlıyor.
Tarımın geleceğinin su kaynaklarının kullanımına bağlı olduğu bilinciyle tarım alanlarında özellikle suyun tasarruflu kullanımına ilişkin hareket ettiklerini vurgulayan API Group ve Konsept Tarım CEO’su Alper Apaydın, Türkiye’de tüketilen suyun yüzde 70’inden fazlasının tarımsal üretimde kullanıldığına ve bu nedenle tarım alanlarında suyun modern sistemlerle kullanılması konusunda yapılan çalışmaların arttırıldığına dikkat çekti. Fakat buna rağmen ‘vahşi sulama’ oranının halen çok yüksek olduğuna da değinen Apaydın, Konsept Tarım olarak, teknolojiyi tarımla bütünleştirdiklerini ve yerli mühendislik gücünü kullanarak suyun her damlasını takip edecek sistemlerle büyümeye devam ettiklerini ifade etti.
Tarımın verimli ve sürdürülebilir olması için teknoloji kullanımının şart olduğunu dile getiren Apaydın “Araziyi hazırlarken kullandığımız GPS teknolojisi suyun akım yönünü ayarlamamızı sağlıyor. Sulama sistemlerinin ekim alanına göre ayarlanması, gübreleme sistemlerinin dijital olarak takip edilmesi verimlilik getiriyor. Su tasarrufunu aynı zamanda su hasadı yaparak yani yağmur suyunu biriktirerek sağlıyoruz.” dedi.
Eğitimler ve işbirlikleri hız kazanıyor
Drone ile ilaçlama konusunda ileri gelen üniversitelerin Teknokentleri ile ortak proje çalışmaları yürüten Konsept Tarım, yerli ürünün sürdürülebilir geleceği için fidan üretimi yapıyor; çiftçilere gübreleme, ilaçlama ve sulama ile alakalı konularda belirli dönemlerde ziraat mühendisleri ile eğitimler veriyor. Tarımda teknoloji kullanımını ile iş gücünde tasarruf sağlarken, ürünlerin dikiminden hasadına olan tüm süreçte teknolojiyi kullanarak ekili alanlarda maksimum verim ve çok daha kaliteli ürün elde ediyor.
Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.