KADINLARIN LİDERLİĞİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ MODELLERİ

Kategori : Yazarlar
Oluşturma Tarihi : 27 Eylül 2024 Cuma

Günümüzde sürdürülebilirlik, iş dünyasında bir moda kavramdan öteye geçmiş, şirketlerin uzun vadeli başarısını şekillendiren bir strateji haline gelmiştir. Bu stratejinin merkezinde ise eşitlikçi yönetim yaklaşımları ile yönetilen şirketleri ve giderek yönetim kademelerinde daha fazla yer alan kadın lideri görüyoruz. Kadınlar, doğaları gereği toplumsal ve çevresel sorumluluklara daha duyarlı olma eğilimindedir. Bu durum, kadınların yönettiği şirketlerin sürdürülebilir iş modelleri geliştirmede ve uygulamada neden bu kadar başarılı olduklarını açıklar nitelikte. Eylül ayından itibaren düzenli aralıklarla sizlerle paylaşmaya çalışacağım yeni nesil liderlik kavramları ve kadın liderlerin sürdürülebilir iş modellerine nasıl katkı sağladığını birlikte inceleyeceğiz.

Sürdürülebilirlik ve çevresel sorumluluk denildiğinde, dünya çapında akla gelen ilk isimlerden biri Patagonia’nın eski CEO'su Rose Marcario’dur. Marcario’nun liderliğinde, Patagonia yalnızca kâr amacı güden bir şirket olmaktan çıkarak çevresel sürdürülebilirlik konusunda öncü bir marka haline gelmiştir. Şirket, “Save Our Home Planet” sloganıyla tüm iş modelini sürdürülebilirlik üzerine kurmuş ve bu alandaki çalışmalarıyla diğer büyük firmalara ilham vereyi başarmış. Marcario’nun liderliğinde, Patagonia, gelirinin %1'ini çevre koruma çalışmalarına bağışlama taahhüdünde bulunmuş ve ürünlerinin yaşam döngüsünü uzatacak geri dönüşüm programları başlatmış. Bu stratejiler hem marka sadakatini artırmış hem de çevresel bilinci olan tüketiciler için Patagonia’yı tercih edilen bir marka haline getirmiştir. Devamında marka bu yönde yaklaşımlarını daha ileriye taşıyarak Home Planet Fund inisiyatifini hayata geçirmiş ve dünyayı iyileştiren projeleri önemli ölçüde desteklemeye devam ediyor.

Eşitlikçi Yönetim Yaklaşımlarının Sürdürülebilir Değer Yaratmadaki Kritik Rolü
Biliyoruz ki eşitlikçi yönetim anlayışıyla yönetilen ve stratejik bölümlerde kadınlara daha fazla yer açan şirketlerin iş dünyasındaki etkisi sadece finansal başarılarla sınırlı değil. Kadın liderler ve eşitlikçi yönetim anlayışı, işletmelerin sürdürülebilirlik konusundaki yenilikçi yaklaşımları ve toplumsal sorumluluk bilincini güçlendirip, daha yaşanabilir bir dünya için dönüştürmektedir. Hem küresel hem de yerel örnekler, kadınların liderliğinde sürdürülebilir iş modellerinin nasıl geliştirilebileceğini ve bu modellerin hem iş dünyasına hem de topluma nasıl olumlu katkılar sağladığını fevkalade gösteriyor. Bu bağlamda, kadınların liderlik pozisyonlarında daha fazla yer alması, sadece eşitlik açısından değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek açısından da kritik bir önem taşıyor.

Kasım ayında Kadın Dostu Markalar Platformu olarak hayata geçireceğimiz Sürdürülebilir Değer Zirvesi de ülkemizdeki değer odaklı liderleri ve iş modellerini ortaya koymaya hazırlanıyor. Markalar ve değer odaklı yaklaşımları bu yeni yüzyılda dünyayı daha yaşanılabilir bir yer haline getirmeyi amaçlıyor.


0/(0)
27 Eylül 2024 Cuma
Yorum (0)


Yorum Yazınİçerik hakkında ki düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

kapatKurumsal Üyelik Formu

Üyelik kapsamında, Kurumsal Üyelerimize haber sitemizde, dijital yayınlarımızda, eğitimlerimizde ve ihtiyaç duydukları farkındalık projesi arayışlarında önemli avantajlar sunuyoruz. Bu avantajların yanı sıra sizleri de üyelerimiz olarak yanımızda görmek ve başarılarımıza ortak etmek istemenin yanı sıra ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlarımıza ve fayda yaratacak olan çalışmalarımıza üyelerimizi de taşımayı planlıyoruz.